Siz başlığa bakmayın. Aslında en sık hastalanan atlardır yarış atları. Sabah idman, akşam gezinti, haftada bir yarış derken hangi bünye dayanır buna? İyi bakım, sağlıklı beslenme muhakkak gerekir ki biraz sayacağım yarış atı hastalıklarının temelinde yatan eksiklikler de bunlardır.
YARIŞ ATI HASTALIKLARI NELERDİR?
Sürekli hareket halinde olan bu canlılarda elbette en çok görülen sorun eklem bölgesindedir. Hâliyle de öyle olmalı. Nihayetinde sporcular. Siz onların öyle heybetli atletik görüntülerine sakın aldanmayın. Yaradılış itibarıyla genetik bakımdan hastalıklara çok yatkınlar. Yarış atı hastalıkları çok çeşitlidir ama en sık görülenleri şunlardır:
- Tırnaklarda meydana gelen sorunlar.
- Eklemlerde ve kemiklerde görülen problemler.
YARIŞ ATLARINDA TIRNAK SORUNLARI
Bir atın vücudunun belki de en önemli parçası toynağıdır, tırnağıdır. Sürekli aşınır, kırılır, bakım ve onarım ister. Yarış atlarında tırnak sorunlarının temelinde ise aşınma, nallama, devamlı duş ve dar alanda yaşam gibi faktörler etkilidir.
Toynak rahatsızlıkları yaralı bereli, iltihaplı ve ağrılı olur. Daha da kötüsü tedavi amaçlı kullanılması gereken ilaçlar doping kontrolünü imkansız hâle getirirken iltihap önleyicilerinin kullanımının da önüne geçer. Çözümü karmaşık bir sorundur. Allah, hiçbir ata yaşatmasın.
Tırnak sorunları sıkıntılıdır, zorludur fakat eklem veya kemiklerde meydana gelen hastalıklar birer baş belasıdır. Şimdi onlar hakkında da bilgilenelim mi ne dersiniz?
YARIŞ ATLARINDA KEMİK VE EKLEM SORUNLARI
Hepsi birbirinden daha zorlu tedavi süreçlerini içeren birçok yarış atı eklem ve kemik sorunu vardır. Alt alta yazacak olursak şöyle bir liste ile karşılaşırız:
- Falans kırığı.
- Sesamoidit rahatsızlığı.
- Sırt kemiklerinde görülen sorular.
- Tenidit hastalıklar.
- Rabdomiyoliz.
0 Yorumlar